Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува  ЗА отстраняването на Иван Гешев

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува  ЗА отстраняването на Иван Гешев
Коментари Харесай

ВСС гласува "за" отстраняването на Гешев от поста главен прокурор

Висшият правосъден съвет (ВСС) гласува  ЗА отстраняването на Иван Гешев от поста основен прокурор с 16 гласа " за " и 4 гласа " срещу " по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската гилдия поради изявление, което накърнява престижа на правосъдната власт.

 Той не участва на цялото съвещание, защото отпътува за Страсбург. Освобождаването на Гешев ще стане факт, когато президентът подпише декрет за това. Ако откаже да го подпише, още веднъж би трябвало Висш съдебен съвет да разиска това предложение и то отново да бъде гласувано. 

Първото съвещание на Висш съдебен съвет по отстраняването на Гешев продължи 14 часа. На него бяха изслушани зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, зам.-директорът на Национална следствена служба Ясен Тодоров, Марчела Панталеева, старши специалист Дирекция " Публична връзка " към администрацията на основния прокурор. Днес бе изслушана и зам.-главният прокурор Даниела Машева, съобщи БНР.

До освобождението на Иван Гешев се стигна, откакто в програмната си тирада още преди да бъде формирано държавно управление сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Мария Габриел, като претендент тогава за министър-председател съобщи, че първа точка в работата на Министерството на правораздаването ще бъде отстраняването на основния прокурор Иван Гешев.

Гешев встъпи в служба като основен прокурор при започване на 2020 година Неговият мандат е седемгодишен.

Изненадващ беше вотът " срещу " на един от най-последователните критици на Иван Гешев още от номинирането му -  Олга Керелска. Тя не беше съгласна с гласуването още през днешния ден, като първо настояваше да участва основният прокурор и второ -  да се изследват претекстовете на тези членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, които желаеха предварителното преустановяване на мандата на обвинител номер едно, подозирайки ги, че са стимулирани политически: както поради поредната си поддръжка до момента за Иван Гешев, по този начин и поради съвпадането на настояването за неговото премахване с политическите настроения за промяна на обвинител номер едно.

Ето по какъв начин стимулира вота си на процедура в поддръжка на Иван Гешев Олга Керелска: " Не е в поддръжка на господин Гешев с оглед неговите дейности като основен прокурор, а е в поддръжка на независимостта на правосъдната власт. Защото в случай че ние допуснем да стане това, което на процедура става, идващият основен прокурор ще бъде определен по същия метод, както беше определен и господин Иван Гешев -  със сериозната поддръжка на 2 политически сили. Политическите сили несъмнено ще се сменят, само че по никакъв метод ние с това гласоподаване - проведено и направено по този метод, няма да допринесем за изясняване на нещата, за някакво изчистване, катарзис или  каквото щете там го наречете ", съобщи БНР.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР